Home » Blog » Hooggevoelig » Geven, geven, geven en niet kunnen ontvangen

Geven, geven, geven en niet kunnen ontvangen

door | 20 sep, 2023 | Hooggevoelig

Anouk zat met tranen in haar ogen tegenover me. Sniffend en snotterend zat ze tegenover me. Toen ze een beetje tot rust kwam zei ze: “Ik kan het ze toch niet kwalijk nemen? Ze konden er toch niets aan doen? Ik bedoel, ze hadden het heel druk. Ik kan toch niet boos zijn omdat zij het druk hadden?” “Waarom niet?” vroeg ik zachtjes…..

Anouk had moeite om voor zichzelf op te komen en haar emoties te uiten, grenzen te stellen en nee te zeggen. Haar ouders hadden emotioneel weinig ruimte voor haar en ze paste zich altijd aan. Dat wreekte zich nu, want ze was moe en zat tegen een burn-out aan.

Voor jezelf zorgen of voor een ander?

In 2017 zat 15% van de Nederlandse bevolking thuis met een burn-out en cijfers geven aan dit getal bij vrouwen hoger ligt! En als je hoogsensitief bent is dat nog meer. 20% van de mensheid is hooggevoelig en dat betekent dat HSP’ers in plaats van 8 bits per sec. 16bits per seconde op bewust niveau moeten verwerken. Het dubbele dus! Dat kost meer tijd en maakt meer moe. En dan ligt een burn-out nog veel sneller op de loer!

Geven, geven, geven en niet ontvangen?

Als hoogsensitieve vrouw sta je graag voor anderen klaar en wilt het liefst een harmonieuze sfeer. Je hebt moeite om voor jezelf op te komen en grenzen aan te geven en nee zeggen is ook al zo’n ding. Van conflicten wordt je nerveus en gespannen en grote kans dat je dan dichtklapt. Je vindt jezelf niet veel waard/niet veel bijzonders door je jeugd, waarin je overal  (een beetje) buiten viel en gepest werd om je hooggevoeligheid. Dat vergroot nog meer de kans op een burn-out!

Het ideale plaatje

Wil jij een leven waarin je in balans bent en je emoties kunt uiten, stevig en vol zelfvertrouwen op de aarde staat. Waarbij je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen en daarom dus ook in staat bent om echt goed voor die ander te zorgen op het moment dat jij er zelf bewust voor kiest? Dat je in staat bent om te kunnen ontvangen?

Iedereen kan dit bereiken ook jij!

Als je geen burn-out wilt krijgen dien je iets aan je leven te veranderen. Het: er alleen maar voor anderen zijn en niet voor jezelf (net als Anouk) gaat je op den duur opbreken nl. Op een gegeven moment zegt je lichaam ho stop ik trek de plug eruit! En dan loop je leeg. Dat wil je natuurlijk voorkomen!Voor jezelf kiezen zonder de angst de ander te verliezen, hoe lijkt je dat?

Hier alvast wat tips om jezelf op weg te helpen.

 Tip 1:

Ga de natuur in! En wel zoveel mogelijk. In de tuin werken kan ook. In de natuur laad je op en het werkt aardend. Goed aarden is goed in je lijf zitten en daardoor voel je je beter! Ga in dat bos dan eens bewust langzamer lopen en geniet van al dat groen. Zeker nu het herfst wordt is de natuur op zijn mooist!

 Tip 2:

Leer nee te zeggen. Een van de eerste dingen die je daarin kunt doen op een verzoek van anderen: “Ik ga even kijken of dat gaat lukt ” of: “ik kijk even in mijn agenda”. Dat geeft je nl de tijd om je te bezinnen of je dit echt wel wilt. Als het antwoord nee is raap gewoon alle moed bijeen en zegt dat het nu niet uitkomt en dat je graag een andere keer van dienst bent. Als je zelf wilt aanbieden? Houdt 5 tellen je mond en vraag in jezelf: wil ik dit echt of doe ik het om de ander te plezieren? Is het de laatste? Dan zeg je dus niets.

 Tip 3:

Ga ademen: ga oefenen zodat je bij het inademen je buik uitzet en bij het uitademen je buik intrekt. Visualiseer bijv. dat er een ballon in je buik zit die je moet opblazen door in te ademen. Als je dit onder de knie hebt, ga dat dan oefenen tot je in 5 tellen in en in 5 tellen uitademt. Dit doe je dan 5 minuten. Dan gaat je ontspanningsmechanisme aan en kom je tot rust. Doe dat minimaal 1 x per dag. 

 Succes ermee

 

 

 

Over mij

Als kind paste ik me altijd aan in de hoop op goedkeuring die nooit kwam. Dat maakte me heel erg onzeker. Ik ben nu ervaringsdeskundige op gebied van emotionele verwaarlozing c.q. mishandeling

Lees hier mijn laatste berichten

Interessante onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin